Ben med futharken på. Bild från Creative commons.

Runor

Vikingatidens runor

Den vikingatida runraden består av 16 runor, uppdelade i tre olika ätter, ”familjer”, och kallas Futharken efter runorna i den första ätten och ordet runa anses betyda ”hemlighet”. Under vikingatiden kunde de skrivas, ristas eller huggas in på många olika material och föremål.

Den yngre futharken med 16 runor är resultatet av att det togs bort 8 runor i den äldre futharken någon gång i mitten av 700-talet, och det verkar ha hänt ungefär samtidigt i Danmark, Norge och Sverige. Runorna finns i flera olika variationer men nedan visas en version av varje ”normalruna”. Varje runa har också ett namn och en betydelse som bl.a. bevarats i äldre ”rundikter” från medeltiden. Oftast är det punkter emellan de olika orden irunraden, för att skilja orden åt.

I Sverige och Norge användes även kortkvistrunorunder vikingatiden. Kortkvistrunor användes t.ex. i Mälardalen de första två hundra åren av vikingatiden och är funna på föremål och runstensfragment på Björkö och Adelsö från 8- och 900-tal.

Under vikingatiden ristades runor på smycken, på matrester av ben och på trä. Det höggs även in i sten och på vapen. De målades på näver och på andra material. Vi vet att vikingatidens människor skickade små meddelanden till varandra i stil med ”kyss mig!” och ”kom hem!”. De skrev också hemliga och magiska formler med runor…


"Min runbok"

En skriv och målarbok i 24 sidor till pyssel och lek med runor.

En skriv och målarbok i 24 sidor till pyssel och lek med runor.

Skriv ut hela boken genom att öppna PDF-boken!


Kontakta mig: linda@forntida.se
Innehar F-skattsedel
 

E-post: linda@forntida.se
All rights reserved, Linda Wåhlander ©
Text, bilder och teckningar på hemsidan skyddas av upphovsrättslagen.