Familjevisning på Helgö vid Husgrupp 2, Foundation 1. Foto: H-G LindströmGuideturer på Helgö

Under flera år har jag arbetat som arkeolog och museipedagog bland annat för Riksantikvarieämbetet på Björkö och Adelsö med Världsarvet Birka - Hovgården. Jag har nu under flera år visat Helgös fornlämningsområde - som är arkeologiskt internationellt känt. Nu har även Ekerö kommun och Stockholms läns museum satsat på att göra Helgö till ett mer tillgängligt besöksmål.

Jag erbjuder familjevisningar och guidade turer för grupper och allmänheten. I och med att jag startat eget företag erbjuder jag nu även visningar och pedagogiska program för skolor, föreningar och företag och det är även möjligt att boka en egen visning, en powerpointpresentation eller ett pedagogiskt program efter önskemål

 


    Under 2022 kommer jag eventuellt att erbjuda några allmänna visningar, men det går bra att boka visning för familj eller grupp.

    Vi ses vid parkeringen ca 200 m efter bron över till Helgö, på vänster sida, se vidare längre ned på sidan.

    Med vänlig hälsning!
    Linda Wåhlander

     


Under de allmänna turerna tar jag er med på en guidetur i fornlämningsområdet och berättar om forntiden på ön med början i bronsålder, genom äldre järnåldern och in i vikingatid - blandat med härliga fornnordiska myter och sagor.

Kulturlandskapet är inte helt lätt att se vid första ögonkastet, men här finns bl.a. många fina husterrasser, gravar och delar av en fornborg. Många spännande och internationellt kända fynd har gjorts på ön av långväga import från bl.a.romarriket, samt lämningar efter en inhemsk hantverksproduktion, som fått sin spridning runt hela Östersjöområdet. Platsen har tolkats på många sätt och under turen får ni ta del av olika forskares syn på platsens olika funktioner för handel, hantverk och kult – som centralplats eller som ett småskaligt samhälle under järnåldern. Religion och myt går hand i hand med politik och vardagsliv därför är också de fornnordiska sagorna och myterna en viktig del i förståelsen av forntidens människor, som en gång levde och verkade här.

Mötesplats
Turerna utgår från Helgö fornlämningsområdes parkeringsplats, se kartan nedtill. Det behövs ingen förbokning - dyk bara upp! Mejla eller ring gärna om ni har frågor, önskemål eller funderingar kring Er utflykt, parkering, fika eller picknick!  linda@forntida.se

Priser
Vuxna 100 kr, barn 7-18 år 50 kr, 0-6 år gratis

Färdvägar
Med buss:
Buss från Brommaplan till busshållplats Fornbyvägen på Helgö. Återkommer med bussförbindelserna för 2011

Med bil: 2 mil med bil från Brommaplan. Kör mot Munsö, men sväng ned vänster vid Nyckelby, mot Helgö. Följ vägen över den lilla bron till Helgö. I kurvan ut på Kaggeholmsvägen syns fornlämningsområdets parkeringsplats, med informationsskylt, till vänster.

Färdvägar på Mälaröarna
 

Busshållplatser och fornlämningsområdets parkeringsplats


YouTube - Helgö den heliga ön
För dem som missade visningen "Kulturens vägar" på Kulturarvsdagen 2010, så kan man få ett smakprova på YouTube.
Filmat av Fotograf  Gunnar Fahlström, Publishingkonsult AB


 

Kontakta mig: linda@forntida.se eller 070-2562338
Innehar F-skattsedel
 


E-post: linda@forntida.se
All rights reserved, Linda Wåhlander ©
Text, bilder och teckningar på hemsidan skyddas av upphovsrättslagen.