forntida.se  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Birkaflickan får nytt ansikte och jag ska få göra hennes nya kläder :-)

Lite äldre information

Jag skriver ju något mer i bloggen nu, men här är lite gammal info från mig :-)

januari 2013

Under våren skriver jag på en ny artikel om vikingatida textil, med inriktning på användandet av textil och handel. Jag har ju nyss fått en bok i handen, Birka Nu, med artiklar jag skrivit :-) Otroligt roligt att se I tryck. I övrigt fortsätter jag som museipedagog på Historiska museet, men det kommer att bli lite mindre tid på Medelhavsmuseet. Förra sommaren jobbade jag 5 1/2 månad på Birka igen. Det var härligt att vara tillbaka, men det blev lite för länge mellan varven som jag hann träffa min lilla unge. Han hade nästan växt upp när jag kom hem igen! Därför har jag bestämt mig för att endast jobba på Birka lite granna och mest på Historiska under 2013. Men det kommer nog även hinnas med lite vikingativ där ute iallafall :-). NU snart kommer vi på UR-play i Geografens testamente. Det ska bli kul att se. Allan, ungen, och min mamma är med mycket, men jag satt mest inne i smedjan och höll i gågn elden för att det skulle klaffa med inspelningen.  

19 mars 2012

Med glädje har jag tackat ja till ett erbjudande om att arbeta för Strömma kanalbolag som arbetsledare/museilärare på Birkamuseet med butik under årets säsong. Jag kommer att börja där i mitten av april.

 

Det är samtidigt lite vemodigt att säga upp mig från de 40% jag har under våren på Historiska museet och jag kommer att sakna gudarna och gudinnorna på Historiska museets "Vikingasommar"- jag kommer framförallt att sakna att vara ödesgudinnan Urd! Jag har verkligern lär mig mycket av att arbeta med Vikingasommar, som att smida, spå i runor och att baka surdegsbröd :-)

 

Förhoppningsvis får jag även spå lite i sommar :-) och det är lite som att komma hem att arbeta på Björkö. Jag började arbeta där 1996 och har arbetat där på ett eller annat sätt sedan dess - har bara "missat" två säsonger.


 

För många år sedan på Björkö. Bengt bad mig vara extra yvig i mina gester under visningen. Nu ligger bilderna i bildbanken på RAÄ.  Foto: Bengt A Lundberg, RAÄ

5 mars 2012

Efter att jag kommit hem ifrån Indien, där jag och min son hade semester i fem veckor, har jag nu fortsatt mitt arbete på museerna i Stockholm. Sportlovet är precis över och det blev visningar av "Etruskerna" på Medelhavsmuseet och "Birkaflickan" på Historiska museet. Jag planerar även våren och sommaren med visningar på Helgö och har redan fått in lite bokningar

 

I dagarna hoppas jag även bli klar med en artikel om Birkaflickans nya kläder. Jag har gjort mönster och beskriver hur vi tänkte kring hennes nya kläder. Till min hjälp har jag textilarkeolog Amica Sundström och arkeologen och forskaren Sebastian Wärmländer.

 

19 oktober 2011    

Under hösten arbetar jag tisdag - torsdag på Historiska museet med visningar i olika former, framför allt för skolklasser och bokade grupper. Det kommer även att bli en till helg i december i utställningen "Resan fram och tillbaka" med skaparverkstad efter.

 

I början av oktober blev jag klar med att handsy kläder till en hel vikingatida bondefamilj. Kläderna ska vara med i en vandringsutställning om vikingatiden som heter We call them Vikings. Det var lärorikt och nu har jag huvudet fullt av olika tygfynd och fragment av kläder funna på olika platser från vikingatiden, vilken sorts tyg det är och vilka stygn som använts var...

 

Nu har jag börjat med nästa utmaning - att sy kläder till en liten flicka som levde i början av 900-talet och som kallas för "Birkaflickan". Hon håller på att få sitt ansikte återskapat av Oscar Nilsson och ska även få en kropp. Jag kommer att skriva lite om det i den nya bloggen. Kläderna ska sys nu under oktober och lite på plats på Historiska museet under höstlovet. En av hennes klänningar kommer att sys i ett handvävt diamantkyperttyg som en kvinna som heter Barbara, på Adelsö, vävt. Jag och textilarkeologen Amica kommer även att titta på tygerrester funna i barngravar på Björkö - Birka - för att undersöka om vi kan se vad barnen fått för kläder på sig i samband med begravningen.

 

På Medelhavsmuseet har utställningen "Labranda" öppnat. Det är en fin fotoutställning och jag kommer att visa den några gånger under hösten. Platsen är en antik helgedom i södra Turkiet till guden "Zeus med dubbelyxan".
 

8 september 2011


Nu på fredag åker jag ut till Björkö för deras höstmarknad under den 10-11 september. Det blir försäljning av forntida produkter samt grönsaker och marmelader :-).

Under sommaren har jag arbetat med "Vikingasommar" på Historiska museet, som den fornnordika ödesgudinnan Urd. Arbetet på museet fortsätter med ett syuppdrag då jag syr kläder till en hel vikingatida bondefamilj, till en kommande utställning som heter We call them Vikings. Senare i höst börjar jag även sy nya kläder till den nästan 6-åriga lilla flickan som kallas "Birkaflicka".

På Medelhavsmuseet visar jag en arkeologisk utställning om Gaza, på Medelhavsmuseet - sista tillfället är imorgon torsdag 8 september. På Historiska museet visar jag under tre helger utställningen "Resan fram och tillbaka" - en utställning om forntiden, nutiden och framtiden för barn.

På Biblioteket i Ekerö centrum, Tappström, har jag varit delaktig i att ta fram en vikingatida utställning för barn och den fornnordiska gudavärlden. Den är öppen att besöka dagtid. Återkommer om öppettider

På Rosenhill café säljer jag egentillverkade smycken samt egendesignade kläder som jag tillverkat i Indien och vackra Indiska produkter. Jag lanserade även min nya sida och nätbutik "My Honey" under sommaren  - även om den är inte riktigt färdig ännu, för att titta in där klicka här  www.myhoney.se

Jag har nyligen tagit fram en forntida hudvårdsserie med Lokes läppsalva, Frejas morgonrådnad och Odens dryga salva som nu säljs i Historiska museets butik och på Birkamuseet. Har även börjat med en 1700-talsserie med ett läppsyl inspirerat av drottning Lovisa Ulrika på Drottningholms slott- Lovisa Ulrikas smultronläppar med myrra.


Kontakta mig: linda@forntida.se
Innehar F-skattsedel

E-post: linda@forntida.se
All rights reserved, Linda Wåhlander ©
Text, bilder och teckningar på hemsidan skyddas av upphovsrättslagen.